Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Μεσογειακή Διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε κακά λιπαρά. Περιέχει τροφές που είναι πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα καλά λιπαρά. Κύρια πηγή λίπους στην Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί το ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά πρότυπα διατροφής που υπάρχουν, ενώ συνδυάζει ισορροπία και ευκολία στην εφαρμογή της παρακινώντας μας να την υιοθετήσουμε.

Η Μεσογειακή διατροφή έχει φανεί μέσα από πολλές έρευνες ότι υπερτερεί άλλων διαιτητικών προτύπων τόσο γευστικά όσο και λόγω της ικανότητας της να προλαμβάνει πολλά νοσήματα όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά κ.α. ή και να χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση τους. Επιπλέον, έχει φανεί θετική συσχέτιση με την πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου  και αυτοάνοσων παθήσεων. Τέλος,  έρευνες έχουν  δείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι το πλέον ιδανικό για τη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωία.